czwartek, 19 marca 2015

Stół szwedzki na weselu

     Suto zastawione jedzeniem weselne stoły to już tradycja, która sięga praczasów. Sałatki, faszerowane jajka, ryby w galarecie, a wśród nich dekoracje kwiatowe. Niestety nic tak nie psuje pięknie udekorowanej sali, jak bogato zastawione stoły, gdzie jedzenie (nawet to idealnie przystrojone), ginie wśród szklanek, kieliszków, półmisków, pater i innych różności. Dlatego dziś chciałaby Wam pokazać i może nawet przekonać do stołu szwedzkiego przeznaczonego na zimne przystawki. 
     Jedzenie ustawione na szwedzkim stole, które jest odpowiednio podane wygląda o niebo lepiej, zachęcając do konsumpcji. Niestety jedzenie zwłaszcza pod koniec wesela nie wygląda najlepiej. Dzięki stołom szwedzkim, nad którymi kontrolę ma kelner do końca przyjęcia prezentuje się elegancko. Same stoły na których nie ma jedzenia, a same dekoracje i zastawa wyglądają bardzo estetycznie.
     Ustawienie stołu szwedzkiego to również ciekawy sposób na integrację Gości. Wspólny stół z jedzeniem staje się miejscem spotkań osób sobie obcych. Ileż znajomości zostało zawartych przy takim niepozornym stole!
     Stół szwedzki eliminuje również nieodzowny element, który występuje przy tradycyjnym ustawieniu jedzenia, czyli: "czy byłaby Pani tak uprzejma i podała mi tamten półmisek?", "bardzo Pani dziękuję, czy mogłaby Pani go odstawić?". Wiecie o czym mowa, prawda?
     Zastanawiacie się jak zareaguje starsze grono Gości? Dla osób, którym ciężko będzie się poruszać, warto poprosić kelnera, bądź dwóch, aby specjalnie zaopiekowali się takimi gośćmi. Niech raz na jakiś czas podejdą i zaproponują podanie przekąsek, bądź też niech podchodzą do takich osób z przystawkami.  
    Jeżeli zdecydujecie się na taki stół, pamiętajcie o kilku zasadach:
  • Ładne karteczki z opisem danej przystawki dodatkowo ozdobią stół.
  •  Na stołach przy których siedzą Goście powinny znaleźć się karty menu. Powinny one zawierać godzinę i rodzaj serwowanego przez kelnerów jedzenia na ciepło, tak by każdy mógł zdecydować co i kiedy zje. Na karcie należy również zamieścić informację o szwedzkim stole.
  •  Stół szwedzki powinien być ustawiony tak, aby dostęp do niego był z każdej strony. 
  • Stoły przy których siedzą Goście powinny być ustawione w sposób nieutrudniający poruszania się między nimi.
     
     
     
    Monika

     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz