poniedziałek, 2 marca 2015

Alkohol na weselu/ Drink bar/ Cockail bar

      Alkohol na weselu to nie tylko wódka. Oczywiście na polskim weselu króluje właśnie ten alkohol, ale nie każdy weselnik będzie ją pił. Dlatego należy zadbać, aby na weselu pojawiły się inne napitki. Zanim przyjdziemy do meritum trochę liczb. Według weselnego savoir vivre przyjmujemy, że:
  • na jednego Gościa przypada 0,5 litra wódki. Tradycyjnie stoi ona na stole, najlepiej w kubełkach z lodem, by utrzymać temperaturę 8-10°C.
  • Podawane obok wódki wino, zwykle wystarczy jedna butelka na 3-5 osób. Najczęściej kupuje się wina białe lub różowe oraz czerwone w proporcji pół na pół. Najlepiej wybrać wino półsłodkie lub półwytrawne.
  • Szampan jako trunek na powitanie lub podawany do tortu koniecznie musi być schłodzony, najlepiej do temperatury 6-8°C. Liczmy jedną butelkę na 5 osób.
  • Ilość alkoholi takich jak likier, brandy czy rum zależy od alkoholowych upodobań zaproszonych na przyjęcie. Bezpiecznie zatem będzie kupić 3-5 butelek każdego trunku.
  • Kwestia piwa. Tu mamy dwa rozwiązania. Zakup beczki 50L piwa jednego rodzaju (szukajcie hurtowi alkoholowych, które wypożyczają nalewaki niezbędne do takiego piwa) lub kilka rodzajów w butelkach. W tym drugim przypadku liczymy 2 butelki na osobę.
     To co coraz mocniej zakorzenia się na polskich weselach to drink bary lub cocktail bary. To bardzo efektowna forma serwowania alkoholu podczas zabawy weselnej. Bar wyposażony jest w alkohole, które wcześniej wybierają Młodzi, a całością zarządza barman. Obok baru można zamieścić listę drinków alkoholowych i bezalkoholowych, które serwuje.
     Jeżeli Wasz budżet nie obejmuje wynajęcia barmana, a chcielibyście ugościć weselników różnymi rodzajami alkoholi nic straconego. Jest na to kilka możliwości:
  1. Można wcześniej przygotować drinki i wlać je w ozdobne szkła, gdzie Gości sami będą je sobie nalewać. Pamiętajcie tylko o ich podpisaniu.
  2. Kupcie małe butelki gotowych już drinków, różnej barwy. Ustawione na stole utworzą tęczowy bar.
  3. Jeżeli Wasze wesele odbywa się latem, możecie bar przenieść na zewnątrz i włożyć butelki np. do dekoracyjnych taczek z lodem. Szalony pomysł? Spójrzcie tylko na zdjęcia!
  4. Niech Wasi Gości sami zostaną barmanami. Lista składników do drinków i sposób ich sporządzenia umieszczone obok stołu zachęcą do zabawy młodszych i starszych. Limonki, cytryny, alkohol, soki, podstawowe akcesoria barmańskie i ozdobne szkło wystarczą by samodzielnie zrobić własnego drinka.
Pamiętajcie, że liczy się nie tylko smak i moc alkoholu, równie ważne jest jego podanie.

Monika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz