sobota, 29 listopada 2014

Naked cake i muffinki, czyli rzecz o tortach

     Jeżeli miałyście okazję uczestniczyć w przyjęciu weselnym jako Gość, na pewno pamiętacie moment, gdy na salę bankietową wjeżdżał piętrowy, bogato zdobiony tort. Krem, polewa cukrowa, marcepanowe figurki, lukier? Z tym koniec. Dziś prezentujemy Wam dwa nowe trendy: nagie torty i muffinki.
   Naked cake, czyli nagi tort to pozbawiony zbędnego lukru i nadmiernej ilości kremu. Tu zamiast misternych dekoracji centralny punkt stanowi smak tortu i jego wnętrze, a dzięki bogatym zdobieniom z owoców, pojedynczych kwiatów czy nawet bukietów zyskuje on zupełnie nowy wymiar.
Przy wyborze takiego tortu należy pamiętać, że najważniejsze dwa elementy, które stanowią zarazem o jego efekcie wizualnym to biszkopt i nadzienie. Najczęściej wybierane są biszkopty czekoladowe, waniliowe lub piernikowe. Nadzienie można wybrać na zasadzie kontrastu do barwy biszkoptu lub też ujednolicenia kolorystycznego w zależności od planowanych dodatków. Do biszkoptów czekoladowych bardzo często wykorzystuje się krem na bazie masła orzechowego co nadaje ciepłą kolorystykę, można również użyć kremu cytrynowego, co da ostry kontrast i ładnie będzie się komponować ze świeżymi owocami. W zależności od motywu przewodniego wesela, tort może być w stylu romantycznym, rustykalnym lub o określonym kolorze.


Na taki tort zdecydowali się nasi Klienci Aleksandra i Michał, którzy wybrali ascetyczny tort bez dodatków owoców:

    Tort składający się z muffinek to trendy z ubiegłych lat, jednak jest on nadal bardzo popularny wśród naszych Klientów. 
    Ułożone piętrowo i dla tradycji zwieńczone mini torcikiem, który pokroją Nowożeńcy są uroczą atrakcją w trakcie przyjęcia. I tak jak w przypadku nagich tortów, babeczki mogą być stylizowane według dowolnego motywu. 


Te choć wyglądają efektownie, nie smakują najlepiej
Jeżeli zastanawiacie się nad którąś z powyższych możliwości to warto znać również cenę takich słodkości. Cena tortu za kilogram waha się od 50 do 90 złotych. Naked cake, będzie na pewno mniej kosztowny niż tort tradycyjny. Brak lukru, marcepanu i nadmiernej ilości kremu sprawi, że rozebrany tort będzie dużo lżejszy. Cena jednej babeczki w zależności od dodatków (lukier, kremy) i dekoracji (np. inicjałów Młodej Pary) mogą kosztować od 4 do nawet 12 złotych.
A zatem załóżmy, że organizujmy przyjęcie weselne na 110 osób:
  • tort (100 g na jedną osobę) za 70 złotych/kg ( za tę cenę tort będzie naprawdę bogato zdobiony) to wydatek 770 złotych,
  • muffinki (jedną na osobę plus dodatkowych 10 sztuk - głupio byłoby gdyby zabrakło "na dokładkę" plus mini torcik) 6 złotych/sztuka (wersja podstawowa, bez finezyjnych ozdób) to koszt 720 złotych plus około 60 złotych za mini tort, czyli 780 złotych. By zmniejszyć cenę jednej babeczki nie odejmując nic z jej uroku możemy zdecydować się na mniejszy rozmiar (babeczka na dwa gryzy) lub zamiast szykownych dekoracji możemy użyć misternych, np. koronkowych papilotek. 

Monika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz