Moda na candy bar/ słodki stół/ słodki bufet znajduje dla siebie coraz więcej miejsca w polskiej tradycji. Często pytacie nas co zrobić z ciastem wliczonym w cenę 'talerzyka', by wyglądało elegancko i spójnie z całością. Jeżeli na Waszym weselu przoduje jakiś motyw lub kolor, słodki bufet powinien nawiązywać do niego. To klucz sukcesu. Decydując się na
kolor przewodni słodkich aranżacji należy pomyśleć, które z ciast będzie
pasowało barwą do motywu przewodniego. Każde z ciast można posypać lekko kolorowym cukrem pudrem, oblać zabarwionym lukrem, czekoladą czy przygotować galaretkę w kolorze
pasującym do całości. Cukiernie i miejsca na wesele zwykle są bardzo
elastyczne i odpowiadają na potrzeby Par Młodych.
Jednak candy bar to nie tylko ciasta (najlepiej użyć bankietówek - ciasto na dwa gryzy) . Małe deserki, muffiny, żelki, draże (mms’y, skittels’y), lizaki, wata cukrowa - jeżeli Waszymi Gośćmi będą również dzieci, orzechy w czekoladzie - to tylko nieliczne z wariantów jakie możemy włożyć w dekoracyjne słoiki i szklane patery. A skoro już jesteśmy przy dekoracji...
Na pewno zastanawialiście się nad zorganizowaniem takiego stolika samemu. To świetny pomysł, jeżeli posiadacie już odpowiednie patery i szkło, które wyeksponują i nadadzą charakteru bufetowi. Pamiętaj, że taki stolik to uczta nie tylko dla podniebienia. Równie ważne są wrażenia wizualne. Koszt takich naczyń to około 300 złotych. Patery na babeczki, pojemniki na draże, cukierki, ozdobne słoje, ażurowe tace.... Aby taki stół wyglądał efektownie dobrze by znajdowało się tam kilka naczyń (np. 6 słoików różnych wielkości, 2 tace, 1 patera). Warto również podpisać słodkości. Nie dość, że jest to kolejny ładny element dekoracji, to dodatkowo Goście będą wiedzieli co mają do wyboru i co jedzą.
Poza ozdobnym szkłem musimy także pomyśleć o dekoracji samego stołu. I tu ogranicza nas tylko wyobraźnia. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na ich aranżację.
W przypadku gdy myślimy o ugoszczeniu naszych Gości m.in. takim słodkim bufetem, jednak nie posiadamy całej oprawy dla niego (a nie chcemy wydawać funduszy z budżetu na zbędne nam później rzeczy) możemy pomyśleć nad wynajęciem firmy, która nam go zorganizuje. Podstawowy stolik (8-10 małych naczyń ze słodkościami typu: karmelki, żelki, pralinki, lizaki to koszt 600-700 złotych. Tzw. VIP Candy bar gdzie do dyspozycji mamy 15 naczyń z karmelkami, żelkami, pralinami, ciastami w ozdobnych papilotkach, babeczki, bezy itp. to koszt 1100-1300 złotych.
Trzecia możliwość do pozwolenie na zorganizowanie takiego słodkiego stołu konsultantom ślubnym. Jako Agencja Ślubna organizowaliśmy kilka takich bufetów. Warto zaufać profesjonalistom, którzy będą w porozumieniu z Wami komponowali odpowiednie elementy. W tym przypadku koszt takiego bogatego (VIP Candy bar) stolika z łakociami to około 500-600 złotych.
Monika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz